tiistai, 6. syyskuu 2016

Soini toi ylimmän tason politiikkaan uuden ilmiön

Näkökulma:

 

 

Tiistai 6.9.2016 klo 06.49

Timo Soini ei ole yhtä hauska kuin Groucho Marx, vaikka onkin välillä poliittinen vitsi, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.

(JOHN PALMÉN)

Kolme viisasta miestä on ollut klassikkoyhdistelmä jo raamatullisista ajoista lähtien. On George Clooneyn tähdittämä Kolme kuningasta -sotaelokuva, Marxin kolmen veljeksen lukuisat sekoilukomediat, Alexandre Dumas vanhemman Kolme muskettisoturia ja John Landisin huono Kolme kaverusta -leffa.

On muistettava myös perinteiset kolme viisasta apinaa, joista yksi on sokea, toinen kuuro ja kolmas mykkä.

Jälkimmäisistä tuleekin näppärästi mieleen Suomen politiikan kolme viisas... tuota, siis Suomen politiikan kolme miestä, jotka marssivat viime torstaina median ja kansan eteen kertomaan budjettiriihen saavutuksista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini jäi kuitenkin kauaksi Groucho Marxin verbaalikomiikasta moittiessaan tapansa mukaisesti vihreät ja vasemmistoliiton, tosin täysin tilaisuuden luonteeseen kuulumattomasti. Se oli yleensä kohtalaisen hyvän pelisilmän omaavalta Soinilta alatyylinen suoritus - hän oli itse hetken poliittinen vitsi.

Soini onkin tuonut suomalaiseen ylimmän tason politiikkaan uuden ilmiön; sen, että avoimesti ilakoidaan ja ilkutaan sellaisista hallituksen päätöksistä, jotka nipistävät muita kuin perussuomalaisten keskivertoäänestäjiä. Tosin moni persukin tulee ihmettelemään Soinin rallattelupuheita "herrojen huvikuunareista" saadessaan käteensä verolapun, kun mökin takapihalla on 15 vuotta vanha puolihomeinen lasikuituvene ja sen perässä naapurin Sepolta ostettu ikäloppu 50 hevosvoiman Evinrude.

lll

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan veti budjettiriihessä iloisesti kotiinpäin runnomalla väkisin läpi metsälahjavähennyksen, joka hyödyttää lähinnä kepulaisia maanviljelijöitä ja metsien suuromistajia. Tätä Sipilä perusteli hassunhauskasti työllistämistoimena.

Pääministeri sai taustatukea Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:lta (kesk), jonka puheenjohtaja ehti tuoreeltaan vakuutella, että metsälahjavähennys tuo Suomeen töitä ja investointeja kahden (2) Äänekosken biotuotetehtaan verran, eli jopa 2,4 miljardilla eurolla. Ja tässä kohtaa muistutettakoon, että jo yksi Äänekoski on Suomen metsäteollisuuden historian suurin investointi.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen

 
 

Ja ministerikolmikon rehellisinkin mies, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) hölisi hallituksen infossa päättömyyksiä 0,6 prosentin veronalennuksen oikeudenmukaisuudesta, koska se koskee kaikkia tuloluokkia. Vaan rikkaat hyötyvät tästä oikeudenmukaisuudesta euromääräisesti enemmän kuin keskituloiset, sillä huonollakin matikkapäällä laskettuna 0,6 prosenttia 32 000 euron kuukausipalkasta merkitsee huomattavasti enemmän käteen jääviä euroja kuin 3 200 euron palkasta.

Veroalesta huolimatta pienipalkkainen lähihoitaja tienaakin lomarahojen leikkauksen vuoksi jatkossa vuosittain noin 600 euroa vähemmän.

Ja samaan aikaan kun hallitus antaa veroalennuksen hyvätuloisille, uuden Veikkauksen toimitusjohtajan 32 000 euron kuukausipalkan hyväksynyt pääministeri Sipilä (kesk) vaati sunnuntaina yritysjohtoa tinkimään vapaaehtoisesti palkoistaan kilpailukykysopimuksen hengessä.

Budjettiriihessä tähän olisi voitu puuttua valtion päätöksellä. Kuten lähihoitajan lomarahoihin.

Lisäksi kokoomus (kok) iloitsi sosiaalisessa mediassa jakamallaan kuvalla siitä, että kokoomus sai sankarillisesti kaadettua päivähoitomaksujen korotuksen - kertomatta kuitenkaan sitä, että koko korotus oli alun perin kokoomuksen idea.

Toki omien huonojen päätösten peruminen on järkevää toimintaa, mutta ei sillä rehvastella kannattaisi. Vähän sama kun öisellä kadulla uhkaisi hakata töistä tulevan kätilön, muuttaisi viime hetkellä mielensä ja sen jälkeen hehkuttaisi Twitterissä, kuinka urhoollisesti esti kätilön öisen pahoinpitelyn.

lll

Ps. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) päätti odotetusti hakea Suomen Pankin johtokunnan jäseneksi. Ja sitten pystyyn pieni vedonlyönti siitä, mitkä ovat Rehnin mahdollisuudet kun nimityksestä päättävän eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtaja on Matti Vanhanen (kesk) ja pääministerinä on Juha Sipilä (kesk)?

Johtokunnan jäsenyys on Rehnille kuitenkin vain välivaihe matkalla Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Poliittisten virkanimitysten päättymisestä jo aikoja sitten ilmoittanut Sipilä näyttääkin päättäneen luopua Kelan pääjohtajan ikiaikaisesta keskustamiehityksestä Rehnin ja Suomen Pankin vuoksi. Ja näin samalla Sipilä pääsee aikanaan sanomaan, että kuten näette, poliittisten virkanimitysten aika on ohi, koska Kela.

Toki sanottava, että huonompiakin kepulaisia Suomen Pankkiin olisi kuin Rehn.

TOMMI PARKKONEN
tommi.parkkonen@Iltalehti.fi - Suomen suurin uutispalveluiltalehti.fi

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...